Veel gestelde vragen
Categorie :Honden en Hondenvoer
Wat is het verschil tussen geperste wafelbrokken en Cenaturio Medium hondenvoer?
Geperste wafelbrokken zijn qua samenstelling hetzelfde als Cenaturio Medium hondenvoer, echter met het verschil dat alleen de granen voor geëxpandeerd zijn. Wafelbrokken zijn dus zwaarder verteerbaar maar van betere samenstelling. Het maag/darmkanaal moet nu echt aan het werk. Indien het aanslaat is het 100%, echter zijn er veel honden die vanaf pup geëxpandeerd voeder hebben gehad (lichter verteerbaar) en dit niet kunnen verwerken. Meestal wordt de geperste wafelbrok eerst als snack gegeven en na acceptatie stapt men volledig over.

Mag ik mijn hond ook bijvoeren met andere lekkernijen?
U behaalt het beste resultaat zonder bijvoeren. Indien u uw hond wil verwennen dan enkel droog brood of rijst, of de natuurlijke snacks die wij aanbieden. Het gevaar indien u bijvoerd of als smaakverrijking geeft, dat dit gewoonte wordt en de hond het anders niet meer accepteerd. Dit is hetzelfde met kinderen. Ze willen alleen brood met hagelslag en/of pindakaas... U dient zich uiteraard wel aan de richtlijnen te houden, dus niet teveel voederen. Want indien men een hond 10% teveel voeder geeft, neemt de hond ca. 50% meer water op. Resultaat: de maag heeft een bepaalde inhoud, daar komt 60% meer volume in, het dier krijgt een opgeblazen gevoel en wil dit zo snel mogelijk kwijt dus gaat overgeven of wat het meest voorkomt krijgt diarree.
Daarnaast is de belangrijkste reden dat hierdoor DE UITGEBALANCEERDE SAMENSTELLING NIET MEER KLOPT EN HET DUS EEN ONVOLLEDIG VOER WORDT. Het is niet zo dat je ze af en toe niet mag verwennen maar alles met mate.

Versvoeding of brokken?
Op de markt zijn er verschillende versvoeding met verschillende samenstellingen verkrijgbaar. De samenstelling hiervan is belangrijk. Het zijn meestal bedrijven bij abattoirs die afvallen verwerken. (dit kan in principe wel goed zijn enkel de juiste toevoeging van mineralen en vitamines is de vraag). Men stelt wel dat een wolf etc een vleeseter is, echter als een wolf/leeuw/vos een dier dood krijgt de dominantste de pens / maag welke gevult is met granen, plantaardige bijproducten, vetten / vlees. Daarna wordt er nog vlees, botten voor calcium / fosfor, vocht en bloed gegeten als voedingswaarde. Men dient echter niet te vergeten dat bij aanschaf van versvoeding, men ca. 80% water koopt, dit water is meestal duurder dan wat er uit de kraan komt.

Droge voeding van Cenaturio heeft een uitgebalanceerde samenstelling met de energie waarde en vitamines, mineralen etc etc in de juiste hoeveelheid en afgestemd op de hond. Cenaturio heeft een know how van 45 jaar!
Daarom adviseren wij om geen goedbedoelde snacks en/of andere beloningsartikelen aan de hond te geven met als belangrijkste reden dat hierdoor DE UITGEBALANCEERDE SAMENSTELLING NIET MEER KLOPT EN HET DUS EEN ONVOLLEDIG VOER WORDT. Men doet dan geen mineralen, vitamines etc toevoegen, wel wordt er EIWIT en VETTEN verhoogd met als resultaat dat de hond jeuk en kale plekken kan krijgen. Het is niet zo dat je ze af en toe niet mag verwennen maar alles met mate.

Waar kan ik de samenstelling en analyse van het hondenvoer vinden?
Van alle voeders staat de beschrijving, samenstelling en analyse op de website. Een overzicht van de producten vind u op http://www.cenaturio.nl. Klik vervolgens op het gewenste honden- of kattenvoer.

Kunnen jullie nog meer vertellen over de kwaliteit en samenstelling van het hondenvoer?
De Granen die wij verwerken zijn ontsloten. Het graanaandeel is boven de 60%. Dit is normaal en geldt ook voor alle andere voeders op de markt.
Het vleesmeel / diermeel is van geslachte dieren dus geen afval.
De vetten zijn in hoofdzaak rund en kipvetten en van een van optimale kwaliteit.
De koolhydraten van normale levensmiddelenkwaliteit.
Het gluten aandeel is normaal zodat de hond een optimale ontlasting heeft.

Mijn hond heeft een 'vreemde geur' bij zich. Wat kan dit zijn?
Dit kan door het hondenvoer komen wat u de hond geeft of door hetgeen u de hond bijvoert. Stap over naar het 100% natuurlijke hondenvoer van Cenaturio.

Tot hoelang moet ik mijn puppy puppyvoer geven?
Wij adviseren u puppies 12 maanden puppyvoer te voeren. Daarna kunt u overstappen op volwassen hondenvoer.
Voor grote rassen hebben wij speciaal 'pup grote rassen' voeder ontwikkeld. Voor grote rassen adviseren wij 1,5 jaar 'pup grote rassen' te voeren.

Hoe lang is het honden en kattenvoer houdbaar?
U kunt het hondenvoer 1 jaar bewaren. Als u het voeder donker en droog bewaart zelfs nog veel langer.

Wat wordt verstaan onder houdbaarheid?
Onder houdbaarheid wordt verstaan, de garantie dat de vitamines en mineralen, cq. voedingswaarde gegarandeerd is. Nu indien het voeder goed wordt opgeslagen donker en droog kan het zelfs na jaren nog goed zijn. Want de oxidatie en/of afname/afbreuk van mineralen en/of vitamines komt in hoofdzaak door zonlicht/licht /utraviolette stralen. Indien je het voer ergens in de zon zou zetten loopt het per dag terug. Wij conserveren dmv vitamines en mineralen en houden het vetgehalte in balans.

Is het ook mogelijk een proefzakje te ontvangen?
In principe is het niet mogelijk een proefzakje te ontvangen. U zult toch uw hond een aantal weken Cenaturio hondenvoer dienen te geven om resultaat te zien. Wij adviseren u dan ook een 5kg zak te bestellen via een webshop.

Mijn hond eet erg slecht, wat kan ik doen?
Een lepeltje pensmeel over het hondenvoer strooien doet vaak wonderen.

Mijn hond moet overgeven of heeft diarree, wat kan ik doen?
Het is belangrijk dat aan de voorgeschreven richtlijnen wordt gehouden. Dus niet teveel voeren. Want indien men een hond 10% teveel voeder geeft, neemt de hond ca. 50% meer water op. Resultaat: de maag heeft een bepaalde inhoud, daar komt 60% meer volume in, de hond krijgt een opgeblazen gevoel en wil dit zo snel mogelijk kwijt dus gaat overgeven of wat het meest voorkomt krijgt diarree.
Dit geldt in het bijzonder voor pups, deze moeten echt 4 à 5 maal per dag gevoerd worden. En het is belangrijk dat ze na het voederen minstens 1 uur rust hebben. Dit geldt in principe voor alle dieren: Na de maaltijd minstens 1 uur rust.

Categorie :Katten, kittens en Kattenvoer
Waar kan ik de samenstelling en analyse van het kattenvoer vinden?
Van alle voeders staat de beschrijving, samenstelling en analyse op de website. Voor het kattenvoer kunt u terecht op http://www.cenaturio.nl.

Hoe lang is het katten en hondenvoer houdbaar?
U kunt het kattenvoer 1 jaar bewaren. Als u het voeder donker en droog bewaart zelfs nog veel langer.


Staat uw vraag er niet bij? Mail ons op welsenes-export@hotmail.com.